

DESCRIPCIÓ
El taller és per un grup classe per sessió.
Explicació de l’evolució històrica i arquitectònica del conjunt, centrada en aspectes formals i tècnics d’història de l’art i en els resultats de les darreres intervencions arqueològiques fetes a la Seu d’Ègara. El conjunt de les esglésies de Sant Pere constitueix un element excepcional del patrimoni històric i artístic català. El patrimoni arqueològic i artístic que contenen Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria abasten un període ininterromput des d’època ibèrica fins a l’actualitat.
Destaquen els testimonis conservats dels edificis de la seu episcopal d’Ègara (s.V-VII), les pintures murals altmedievals i romàniques i els retaules gòtics i també l’arquitectura de les tres esglésies.
L’activitat finalitza amb la manipulació de certs elements arqueològics i reproduccions de peces localitzades en les excavacions arqueològiques al conjunt.
Material de suport:
– Audiovisual i recreació virtual de la seu Episcopal d’Ègara del segle VI
– Catàleg del Museu núm. 9 “La memòria de les esglésies de Sant Pere de Terrassa, 1850-1950”: https://www.terrassa.cat/catalegs-museu
– Exposició virtual “El Bisbat d’Ègara”: http://emap.terrassa.cat/bisbatEgara/
– Guia de visita “La Seu d’Ègara. Esglésies de Sant Pere de Terrassa”: https://www.terrassa.cat/seu-egara
– Làmines d’il·lustracions que recreen l’espai que ocupa la Seu d’Ègara en diferents períodes històrics. Aquests dibuixos són obra de l’artista terrassenc Jesús Gómez (Acebuch).
– Opuscle “Les esglésies de Sant Pere”
– RIBAS GARRIGA, R. “Culte i iconografia de Sant Abdó i Sant Senén a Catalunya”. Ed. Claret
– SÁNCHEZ MÁRQUEZ, C. “Una tragèdia pintada. El martiri de Sant Tomàs Becket a Santa Maria de Terrassa i la difusió del culte a la península Ibèrica”. Anem Editors
– 9 vídeos explicatius d’aquest conjunt amb interpretació en llengua de signes catalana i subtítols, dins del projecte “La Mirada Tàctil” de la Diputació de Barcelona: https://www.terrassa.cat/accessibilitat-museu
Observacions:
Per accedir a la Seu d’Ègara cal pagar entrada amb targeta de crèdit (Ordenança Fiscal 3.29 de l’Ajuntament de Terrassa):
– Entrada reduïda: 2 EUR/persona.
Podeu consultar les tarifes a: https://www.terrassa.cat/adreces-horaris-i-tarifes
Consultar preus al Museu de Terrassa, són variables segons l’idioma de l’activitat. Està indicat el preu mínim.
Cal concretar les característiques de la visita amb el grup sol·licitant (idioma, durada, dia, horari, espais a visitar, preu, continguts…).
Nota: Per a grups i/o persones cegues o amb discapacitat visual es pot adaptar la visita a les esglésies de Sant Pere: “La Seu d’Ègara a les teves mans”. El recorregut tàctil permet conèixer la maqueta i tocar alguns elements arquitectònics i decoratius de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere.