Carregant Esdeveniments

Taller de sabó a partir d’oli domèstic usat

Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental


Detalls

Inici:
1 octubre
Fi:
17 juny 2022
Activitat:
Web:
View Esdeveniment Website

Recinte

Lloc:
Centre Educatiu
Direcció:
Terrassa, Barcelona Espanya

DESCRIPCIÓ


L’activitat comença amb una introducció sobre la gestió dels residus i en concret, els impactes que provoca la no separació de l’oli de cuina usat per conscienciar sobre la importància de gestionar correctament aquest residu i s’informa sobre les possibilitats de recollida de l’oli a cada municipi: deixalleria, deixalleria mòbil i contenidors, si és el cas.

En funció del nivell de grup s’explica amb més o menys detall, el procés de saponificació: d’una forma molt bàsica i entenedora els participants descobreixen els fonaments químics de l’elaboració del sabó a partir d’oli domèstic usat.

A continuació és el moment en que es posa en pràctica la teoria tractada al taller. Amb l’oli de cuina que porten els alumnes i la sosa que faciliten els educadors, s’elabora el sabó en fred.

El taller s’ha de realitzar en un espai que es pugui ventilar, tingui a prop un punt d’aigua, es pugui disposar de l’espai tot el matí i que siguin els alumnes els que vagin rotant (en cas que es facin diversos grups).

És imprescindible que l’alumnat porti oli de cuina usat (preferiblement, oli d’oliva) i un envàs de plàstic com a recipient pel sabó.

En cas que l’activitat sigui virtual, l’educadora farà la mateixa presentació teòrica i a continuació es realitzarà el taller de reciclatge d’oli usat. L’educador/a farà en temps real tots els passos i l’alumnat els haurà de reproduir seguint les indicacions de l’educador/a. És imprescindible la col·laboració i participació dels docents per assegurar-se que fan els passos correctament i se segueixen les normes de seguretat.

Un cop elaborat el sabó es facilitaran les instruccions finals fins a poder-lo utilitzar.

Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d’activitats complementàries per donar continuïtat a l’activitat de manera autònoma.

Material de suport: Cada alumne haurà de portar el material necessari per fer l’activitat (el docent responsable rebrà un mail amb el llistat de material un cop faci la reserva).
L’aula on l’alumnat faci l’activitat ha d’estar ben ventilada i disposar d’un punt d’aigua proper.
En el cas que es realitzi l’activitat en format virtual és necessari que a l’aula del grup participant disposi d’un ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera per facilitar la interacció de l’educador/a amb el grup a través de la pantalla.


Informació


Alumnat a qui s'adreça
Primària Cicle superior- Curs 6è, Secundària, Batxillerat, Adults
Idioma
Català
Material de suport
Mirar a la descripció de l'activitat
Material a càrrec de
Centre educatiu
Objectius
1- Prendre consciència sobre la necessitat de reduir, reutilitzar, separar i reciclar els residus. 2- Conèixer el valor que tenen els residus i en concret l’oli domèstic. 3- Experimentar la transformació de l’oli domèstic de fregir en sabó.
Competències bàsiques
Conviure i habitar el món - Social i ciutadana
Competències bàsiques de primària
Àmbit coneixement del medi - Medi social i cultural
Competències bàsiques de secundària
Àmbit personal i social
Objectius de desenvolupament sostenible
Educació de qualitat, Igualtat de gènere, Reducció de les desigualtats, Ciutats i comunitats sostenibles, Producció i consum responsable, Acció pel clima
És accessible per a persones amb mobilitat reduïda?
SI
Durada
1,5 h
Sessions
Matins.
Tipus d'inscripció
Inscripcions externes
Via d'inscripció
http://www.residusvalles.cat/educacio-ambiental-2/taller-de-sabo-a-partir-doli-usat/

Reserva de placesSi ets un centre educatiu
registrat aquí

Si ets una entitat o servei organitzador
registrat aquí