

DESCRIPCIÓ
Treballar al voltant del record de familiars, amics i veïnat dels terrassencs i de les terrassenques deportades als camps d’extermini nazi. Seixanta-vuit persones deportades de les quals només vint-i-set van sobreviure. Es convida a l’alumnat a participar en les tasques de recerca i difusió dels fets històrics que van envoltar aquesta etapa, així com a ajudar a donar a conèixer aquestes persones amb la col·laboració i l’ajut de les famílies de les víctimes i persones properes, i també dels agents locals més implicats en el tema com el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa o l’Amical de Mauthausen.
El programa vol també aprofundir en el coneixement del que va suposar per la història d’Europa de l’Holocaust, les seves conseqüències i la seva influència en la política i en la societat dels països europeus més afectats, però també en el desconeixement en el nostre propi país, de la deportació dels lluitadors i lluitadores republicans.
Finalment, es pretén també que l’alumnat participant, pugui conèixer cadascun dels grans col·lectius víctimes de l’Holocaust (el poble jueu, els represaliats polítics, el poble gitano, les persones amb malalties i discapacitats, les persones homosexuals o els perseguits religiosos).
Observacions:
El programa es desenvoluparà durant el primer semestre del curs i culminarà amb el coneixement in situ dels camps de concentració.
En contactar amb els centres interessats en participar en el programa, caldrà fixar els espais d’interès en el treball i els aspectes tècnics (calendari, dedicació, etc.). També es copsarà l’interès del centre per participar en les visites als camps de concentració nazis així com el nombre de participants, període més indicats per fer-ho, accessibilitat dels camps i es farà una aproximació econòmica del seu cost.
Cost de l’activitat: L’activitat a les aules no té cost. És a càrrec dels centres la producció de material específic per a l’aula i la visita als camps de concentració (Àustria, Alemanya o Polònia).